Nieuws

BBL Opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 met Baangarantie Statushouders / Migranten

Door 3 februari 2020 Geen Reacties

Werkomschrijving

Na het succes van ons eerste leer- werktraject in de zorg starten we in september met een nieuwe opleidingsgroep. In samenwerking met Zuyderland Zorgcentra en VluchtelingenWerk Zuid-Nederland biedt de Gemeente Sittard-Geleen Statushouders / migranten de mogelijkheid om een startkwalificatie Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 te behalen. Een 22 maanden durende BBL opleiding, waarvan de eerste 6 maanden met behoud van uitkering is. Gedurende deze 6 maanden zit je in het voortraject wat bestaat uit meerdere dagen school en extra ondersteuning in (vak)taal, studievaardigheden en werknemersvaardigheden. Na deze 6 maanden krijg je voor de resterende maanden een leerarbeidsovereenkomst (dienstverband bij Zuyderland Zorgcentra). Je start dan met het reguliere HZW BBL traject met slechts 1 dag school en de overige dagen stage, Start opleiding is 1 september 2020, maar de werving start in februari 2020. Na het behalen van het diploma biedt Zuyderland Zorgcentra een baangarantie binnen één van de zorgcentra. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om door te stromen naar niveau 3, niveau 4 of hoger.

Arbeidsvoorwaarden

Werklocatie: Sittard-Geleen-Stein-Beek-Echt-Susteren

Werktijden: 26-36

Typering werktijden: Avond/nacht, Reguliere werkdag, Weekend

Type dienstverband: BBL

Specificatie arbeidsvoorwaarden

CAO Ziekenhuizen
Je bent voor 4 dagen per week beschikbaar. Dit bestaat uit school en stage.

Gevraagd

Opleiding: Lbo
Gevraagde werkervaring
Je gaat werken in een zorginstelling voor ouderen. Wat doet een Helpende Zorg en Welzijn:

 • De Helpende heeft meestal te maken met ouderen die door achteruitgang van de gezondheid niet meer alle zorgtaken zelf kunnen uitvoeren.
 • Je leert hoe om te gaan met mensen.
 • Naast huishoudelijke taken heeft de Helpende ook verzorgende taken, zoals helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging en helpen bij eten. In een verpleeg- of verzorgingstehuis brengt de Helpende maaltijden rond. Ook sociale zorg hoort bij de werkzaamheden van de Helpende. Hij knoopt een gesprek aan en probeert de cliënt te motiveren om zoveel mogelijk zelf te blijven doen.
 • De Helpende houdt zich bezig met het algehele welzijn van de cliënt. Hij helpt de cliënt zo zelfstandig mogelijk te functioneren en het leven zo leuk mogelijk te maken.
 • Je komt te weten hoe je cliënten kunt ondersteunen bij wonen en het huishouden.- Ook leer je hoe je mensen helpt bij hun dagelijkse verzorging, zoals wassen en aankleden.
 • De Helpende neemt de huishoudelijke taken over die de cliënt niet meer zelf kan doen.
 • Rapporteren
 • Verder is er in de opleiding aandacht voor sociale activiteiten. Wat kun je bijvoorbeeld doen met je cliënten op het gebied van spel, recreatie en educatie.

Criteria om in aanmerking te komen voor deze vacature:

 • Goede motivatie
 • Je bent Statushouder / migrant of houder van een verblijfsvergunning asiel
 • Uitgenodigde vluchtelingen
 • Na reizigers; mensen die op grond van gezinshereniging asiel (nareis) naar Nederland zijn gekomen in het bezit van afgeleide of zelfstandige asielstatus
 • Anderstaligen
 • Minimaal A2 taalniveau, bij voorkeur B1
 • VOG kunnen overleggen (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Met eigen vervoer (auto of fiets) op de werklocatie kunnen komen
 • Je bent beschikbaar van maandag t/m zondag volgens een vooraf besproken rooster. Werktijden kunnen in de ochtend (vanaf 07.00), middag, avond (tot 23.00) of nacht (na behalen van diploma) zijn.

Overige wensen

Sociale vaardigheden:  Zelfstandigheid, Motivatie, Communicatievaardigheden

Werknemersvaardigheden: Verantwoordelijkheid, Betrouwbaar zijn, Aan de afspraken houden, Omgaan met mensen / samenwerken

Overige vaardigheden: Computervaardigheden, Fysieke kracht, Zorgzaamheid, Goede contactvaardigheden

Bijzonderheden werkplek

De functie is in de zorgcentra van Zuyderland. Je krijgt te maken met ouderen die niet meer in staat zijn zelfstandig te wonen. Denk ook aan demente ouderen en ouderen die lichamelijke beperkingen hebben.

Sollicitatieprocedure

Reageren voor: : 30-04-2020

Reageren bij: Yvonne.cootjans@sittard-geleen.nl

In het geval, dat er een uitkerende instantie betrokken is bij de kandidaat die belangstelling heeft, kan deze instantie de kandidaat aanmelden. Bij interesse mail je cv met motivatie en het screeningsformulier naar zorg@sittard-geleen.nl. Vragen over en tijdens de Werving & Selectie procedure kunnen aan het WSP gesteld worden middels het e-mail adres zorg@sittard-geleen.nl. Bij gebleken geschiktheid (als je voldoet aan de eisen op het screeningsformulier) krijg je een uitnodiging van het WSP voor één van de informatiebijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden plaats op 19-2 en 4-3 bij Zuyderland op de Parklaan 10 te Sittard. Het is van 14.00 – 16.00 met daarbij ook een rondleiding in de de Baenje. De selectieprocedure bestaat o.a. uit een informatiebijeenkomst, een NOA toets en een oriënterende stage.