Drukbezochte informatiebijeenkomst BBL-opleiding Helpende Zorg en Welzijn voor statushouders bij de Gemeente Sittard-Geleen in samenwerking  met Zuyderland Zorgcentra.

Acht samenwerkende vluchtelingenorganisaties en zorgorganisaties partnerorganisaties uit België, Nederland en Duitsland in het Interreg Euregio Maas-Rijn project ‘In de Zorg – Uit de Zorgen’ willen met de toeleiding van vluchtelingen naar een baan of stage in de zorg een bijdrage leveren aan de oplossing van beide problemen.

In de Gemeente Sittard-Geleen hebben Vluchtelingenwerk, Gilde Opleidingen en Zuyderland Zorgcentra, in dit kader, de handen in een geslagen en samen initiatief genomen om samen een passend opleidingstraject te ontwikkelen.

Aan de oproep om de bijeenkomst te bezoeken, werd gretig gehoor gegeven. Maar liefst 30 statushouders, al dan niet met begeleider, bezochten de informatieochtend op 15 maart in het Participatiehuis van de Gemeente Sittard-Geleen. Doel van de bijeenkomst was het bieden van informatie over een op maat BBL-opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2.

Alle aanwezigen hebben één doel voor ogen: een passende plek op de arbeidsmarkt. Een statushouder gaf tijdens de bijeenkomst het volgende aan: Aan de eis ‘je bent zorgzaam’, wordt zondermeer voldaan, “Ik ben vandaag hier omdat ik oudere mensen graag wil helpen”. “Nadat ik als vluchteling uit Afghanistan in Nederland terechtkwam, werd ik goed geholpen. Ik wil graag iets terugdoen en andere mensen helpen.”

De bijeenkomst dient als eerste kennismaking met het beroep en het opleidingstraject. Gilde Opleidingen verzorgt de theorie, praktijkervaring doet men op bij één van de Zuyderland Zorgcentra. Wordt het traject succesvol doorlopen, wacht na 22 maanden een mooi vooruitzicht: een contract voor onbepaalde tijd bij Zuyderland Zorgcentra.

Aan enthousiasme en nieuwsgierigheid geen gebrek, aan de beheersing van de Nederlandse taal op A2-niveau soms nog wel. Steunkousen, zorgaanbieders en rollator zijn immers geen woorden die je dagelijks gebruikt. Gelukkig maakt ‘vaktaal in de zorg’ straks onderdeel uit van de opleiding. Wie interesse heeft, neemt deel aan de vervolgbijeenkomst op 29 maart.

Meer lezen? Klik op nieuws voor meer artikelen.