Marlies (59) uit Sittard heeft de allerleukste baan die er bestaat. Zo zegt ze zelf! Haar baan als meewerkend voorvrouw in de kantine van het Participatiebedrijf in Sittard haalde haar vier jaar geleden uit de bijstand én gaf Marlies een flinke dosis zelfvertrouwen.

Marlies was financieel afhankelijk van haar man toen er vier jaar geleden plotsklaps een scheiding kwam na 33 jaar huwelijk. Ooit had ze wel als voedingsassistente gewerkt, maar dat was al heel lang geleden. “Dat was een nare tijd. Ik kwam echt in een diep dal terecht. Ik zag op dat moment ook geen andere uitweg dan aankloppen bij Sociale zaken van de gemeente.” Daar kwam ze in contact met een participatiecoach van het participatiebedrijf. Die zag direct meer in haar en bood haar een vrijwillige baan als koffiedame aan in het Participatiebedrijf. “Die heb ik onmiddellijk aangenomen. Ik had zo behoud van uitkering en ontving één keer per half jaar een bonus van 80 euro. En zo hoefde ik niet te solliciteren. Dat vond ik vreselijk! Ik had daar te weinig moed en zelfvertrouwen voor op dat moment.”

De cursus Zelfvertrouwen, die ze vervolgens in het Participatiebedrijf volgde, gaf haar de kracht om een cursus over voeding te volgen. Daarvoor slaagde ze met glans! Dat zette voor haar meteen de deur open naar een functie in de kantine van het Participatiebedrijf. Inmiddels, na twee tijdelijke contracten heeft Marlies sinds 1 januari een vast contract bij de gemeente Sittard-Geleen. “Ik bak onder andere broodjes af en maak kleine hapjes. Hierbij helpen mensen van de Werkplaats mij. Zij komen vaak uit een ander land. Van hun kennis over eten uit hun thuisland leer ik ook veel bij”, vertelt ze met een grote glimlach. “Ik vertel hen ook vaak over mijn verleden. Daarna kijken ze toch anders naar me. Dat schept een band, omdat ik ook in hun positie heb gezeten.”

Marlies vertelt het liefst aan iedereen die het wil horen: “Je bent nooit te oud om iets te bereiken en waar een wil is, is een weg. Kijk maar naar mij. Ik knijp me nog iedere dag in de arm. Ik droom niet. Wat mij is overkomen, is echt! En dat maakt me heel gelukkig!”