Passend werk en vastigheid dankzij beschutte werkplek bij Vidar

Para Pasupathy is in 1992 gevlucht uit Sri Lanka en in Nederland terecht gekomen. Hij is een van de werknemers van Vidar (voormalig Vixia) die een beschutte werkplek heeft. Dit levert voor Para veel voordelen op. Gemeente Sittard-Geleen faciliteert dit soort werkplekken.

“Thuis zitten is saai” is een van de eerste dingen die Para zegt. Sinds augustus 2019 werkt hij bij Vidar (voormalig Vixia). Hij werkt er in de kantine en bezorgt broodjes, soep en salades bij verschillende gemeentelijke gebouwen in Sittard en Geleen. Hij is enorm blij met deze beschutte werkplek. Op deze manier heeft hij vastigheid en werkt hij samen met leuke collega’s. Bovendien is het een baan waarbij hij alles op zijn eigen tempo kan doen. “Er is niemand die zegt dat ik sneller moet lopen als ik achter de poetsmachine sta of dat ik moet opschieten met broodjes smeren” zegt Para, “dat kan ik namelijk niet zo goed. Ik mag me ook niet te druk maken doordat ik aan mijn hart ben geopereerd”. Ondanks dat hij niet in een gewone baan kan werken, is Para iemand die er graag de schouders onder zet. Naast zijn beschutte werkplek bij Vidar doet hij vrijwilligerswerk bij zorgcentrum de Baenje. In het verleden heeft hij ook altijd gezocht naar manieren om aan het werk te blijven.

Beschut werk

Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak begeleiding en aanpassingen nodig om te kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. Zij zijn aangewezen op een beschutte (beschermde) werkomgeving. Vidar, het participatiebedrijf van de gemeente Sittard-Geleen is verantwoordelijk voor deze beschutte werkplekken. Net als bij Para wordt er vaak samen met een jobcoach bekeken waar iemand het beste geplaatst kan worden.