Functiecreatie; Is dit iets voor uw organisatie?
Er is een structurele mismatch op de Nederlandse arbeidsmarkt. Er is een enerzijds snelgroeiend tekort aan vakkrachten en anderzijds staan er meer dan een miljoen mensen aan de zijlijn.
Met de aantrekkende economie, de aankomende vergrijzing, de ontgroening en een snelgroeiend tekort aan hoogopgeleiden wordt dit probleem de komende jaren wellicht nog nijpender.
Wijlen hoogleraar Frans Nijhuis inclusieve (arbeids)organisaties aan de Universiteit van Maastricht; “Het is een Nederlands probleem: je wordt in Nederland beoordeeld als ‘beperkt’ als je niet in staat bent het wettelijk minimum loon te verdienen. Je past dan niet op de arbeidsmarkt. Bijna geen enkel bedrijf in Nederland , zeker niet de grote werkgevers, heeft personeel in de laagste drie loonschalen. Jarenlang zijn functies opgeheven en is eenvoudig werk toegevoegd aan hoger gekwalificeerde functies. MBO2 wordt gezien als startkwalificatie voor de arbeidsmarkt, terwijl er een grote groep Nederlands is die nooit MBO kan halen. We maakten functies onuitvoerbaar voor een grote groep mensen”.
Een oplossing hiervoor is functiecreatie op maat! Door middel van jobcarving, functiedifferentiatie of het herontwerp van werkprocessen bestaat de mogelijkheid hieraan anders invulling te geven en het biedt werkgevers handvatten om werknemers met minder kwalificaties betaald werk te bieden én om bestaande personeelsproblemen op te lossen.
Functiecreatie is een methodiek ontwikkelt om werkgevers te adviseren en te ondersteunen, om mensen met een arbeidsbeperking en weinig opleiding, duurzaam op te nemen in hun organisatie.
Functiecreatie is het allesomvattende woord voor het anders en efficiënter inrichten van uw bedrijfsprocessen. Uitgangspunt is altijd: optimalisering van de werkprocessen.
Deze methodiek werkt aan de hand van een arbeidsanalyse:
- Met behulp van een arbeidsanalyse sporen we elementaire taken op in bestaande werkprocessen (werkzaamheden die geen vooropleiding vereisen).
- We gaan na of deze elementaire taken aan bestaande functies kunnen worden onttrokken, zonder dat dit leidt tot verstoringen van de werkprocessen, of ongewenste neveneffecten heeft voor andere werknemers.
- U krijgt een advies naar aanleiding van de arbeidsanalyse met een overzicht van de taken die geschikt zijn voor werkzoekende met een arbeidshandicap en/of een verminderde arbeidsproductiviteit.
- Wij stellen een kandidaat-profiel op en starten de werving en selectie, helpen u bij het aanvragen van subsidie en bieden kosteloze werkbegeleiding.
- Uw andere medewerkers kunnen zich weer op hun kerntaken richten, de taken waarvoor zij bij uitstek gekwalificeerd zijn. Deze herverdeling van taken is dus ook vanuit bedrijfskundig oogpunt interessant.
Bovengenoemde service is kosteloos, wel vragen wij uw commitment en betrokkenheid. De aard en omvang van de analyse zijn bepalend voor het intensiteit en het tijdsbestek.