Participatiecoach Nicky en deelnemer Roy Hendriks (36) hebben onlangs samen een reïntegratietraject binnen het Participatiehuis Sittard-Geleen succesvol afgerond. Ze vertellen over het incasseren van tegenslagen, blijven doorzetten en kansen en mogelijkheden benutten.

Een participatiecoach is een van de schakels in de keten van het Participatiehuis Sittard-Geleen, net zoals het Werkgeversservicepunt Westelijke Mijnstreek. “Als participatiecoach komen we veel diverse problematieken tegen, maar ook veel krachten”, vertelt Nicky. Zo kwam Roy bij haar terecht na een lange periode van depressie. Met frisse tegenzin, geven beiden aan. Hij had ook al meerdere trajecten binnen de gemeente Sittard-Geleen doorlopen, maar steeds zonder succes. Nicky: “Na enkele gesprekken lukte het me om zijn intrinsieke kracht en drijfveren weer te vinden en te versterken.”

Meerwaarde

Dit laatste duwtje in de rug, bleek voldoende voor Roy om zelf te solliciteren op een vacature die in het reguliere werkveld voorbijkwam. Roy: “Zij heeft me energie en kracht gegeven om weer te solliciteren.” Beiden waren dan ook erg blij te vernemen dat hij aan de slag kon in de zorg, de sector waar zijn hart ligt. “Nadat hij een meerwaarde bleek voor de organisatie, kreeg hij de kans om zich verder te bekwamen. Hierdoor kon hij aan de slag met zijn kwaliteiten en iets betekenen voor de mensen om zich heen. Dat is wat hij graag wilde”, vervolgt Nicky.

Gelukkig

Nog een jaartje studeren naast zijn huidige werk als ‘helpende plus’ bij Vivantes en dan kan hij nóg een trapje hogerop. Dan is hij ‘verzorgende individuele gezondheidszorg’. “En dan heb ik mijn doel bereikt”, vertelt Roy verder. Hij noemt zich een gelukkige man. “Nu sta ik weer met beide benen op de grond. Ik voel me goed in mijn vel en ik ben gelukkig in mijn werk. Dit had ik vier jaar geleden zelfs niet durven dromen.” Roy is volgens Nicky een prachtig voorbeeld van wat coaching kan betekenen voor deelnemers. “Ieder mens is anders en coaching is toch maatwerk. Dat maakt ons werk zo boeiend”, besluit Nicky.

Meer lezen? Klik op nieuws voor meer artikelen.