Gedeputeerde Robert Housmans heeft een werkbezoek gebracht aan het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek, zo’n 2 weken nadat het startschot is gegeven voor deze regionale samenwerking op het gebied van werk en inkomen. “Een gezonde samenleving en economie kunnen niet bestaan zonder gezonde en actieve Limburgers, die hun steentje bij kunnen dragen. Dat is de kerngedachte van de Sociale Agenda Limburg. Mooi dat het mensen de kans geeft om een waardevolle bijdrage aan de maatschappij te kunnen leveren”, aldus gedeputeerde Robert Housmans, verantwoordelijk voor de Sociale Agenda Limburg.

Bundeling van krachten

In het Participatiebedrijf bundelen werk-leer-bedrijf Vixia en de sociale diensten van de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein sinds 1 januari 2020 hun krachten. “Het model dat wij hier kiezen is uniek voor Zuid-Limburg” vertelt wethouder Felix van Ballegooij tijdens het werkbezoek. “Door de sociale diensten en de sociale werkvoorziening regionaal in elkaar te passen is onder één dak alles aanwezig om werkzoekenden verder te brengen in hun persoonlijke ontwikkeling. Kortom: schaalvoordeel, samenwerking en solidariteit in de regio.”

Volgens zijn collega-wethouder Kim Schmitz is werken niet voor iedereen vanzelfsprekend, ook al zijn er veel vacatures: “Als je stress hebt vanwege je persoonlijke situatie, dan is participeren een zware opgave. Het is mooi als we je dat duwtje kunnen geven zodat je aan de slag kunt. Dat kan ook zoiets ontzettend waardevols zijn als mantelzorgen voor iemand in de buurt.”

Over het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek ‘Iedereen doet mee!’

Dát is de ambitie van het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek, dat vanaf 1 januari dit jaar mensen in een kwetsbare positie begeleidt naar werk dat bij ze past. Dat kan een betaalde of gesubsidieerde baan zijn, maar ook beschut werk, vrijwilligerswerk en mantelzorg behoren tot de mogelijkheden. De komende maanden wordt stap voor stap gebouwd aan het nieuwe participatiebedrijf, waarvan medio 2020 de definitieve naam bekend wordt gemaakt.