Ongeveer 150 werkzoekenden hebben op 1 oktober de werkmarkt van het Werkgevers Servicepunt (WSP) Westelijke Mijnstreek bezocht. In het Participatiehuis aan de Millenerweg in Sittard stonden liefst twintig bedrijven, verenigingen en instellingen de bezoekers te woord over hun aanbod aan werk en vrijwilligerswerk.

Edward (49) kijkt her en der rond naar de verschillende stands van werkgevers. Hij is gericht op zoek naar een baan als vrachtwagenchauffeur. En dan bij voorkeur bij een werkgever waar hij zal worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. “Ik vind het een mooi beroep. Lijkt me fantastisch om met zo’n grote wagen te rijden. Ik ben 15 jaar heftruckchauffeur geweest, maar wil nu graag wat anders.” Collé rental & sales in Sittard kan mogelijk wat voor hem betekenen. Medewerkers Ivanka en Claudia zijn vandaag namelijk op zoek naar vooral logistiek en technisch geschoold personeel. Bovendien biedt het bedrijf trainingen aan. “We hebben het vooral moeilijk om in die sectoren medewerkers te vinden. Zelfs jongelui die net van de schoolbanken komen, lijken niet zoveel interesse te tonen. Jammer. Want Collé heeft veel mooie banen te bieden”, zeggen ze. Edward heeft misschien wel interesse en gaat het gesprek met Claudia aan.

Beveiliging

Iets verderop staan bedrijven gespecialiseerd in beveiliging en verkeersregelaars. Zij hopen hier vooral toekomstige verkeersregelaars en –beveiligers te vinden. Zij bieden trainingen aan, waarmee je gecertificeerd kunt worden om als volwaardig beroepsbeoefenaar aan de slag te gaan. “Het is een heel divers beroep, elke dag is anders bij ons”, vertelt een van de standhouders. De meeste van deze werkgevers staan hier voor de tweede maal. Vorige keer hebben we er toch enkele serieuze gesprekken aan overgehouden. Bij verschillende bedrijven zijn personen ook effectief in dienst gegaan, geven zij aan. Dit is de reden om er vandaag weer aan te sluiten bij de werkmarkt.”

Administratie

Mathijs (26) is op zoek naar een administratieve baan. Hij heeft inmiddels al productiewerk gedaan en in de bouw en detailhandel gewerkt. “Maar ik werk graag met cijfers. Daarom graag een administratieve baan.” Hij twijfelt echter of hij dat hier vandaag gaat vinden. “Ik zie hier namelijk geen vacatures met administratieve banen.” Op de website van het WSP Westelijke Mijnstreek heeft hij wel wat gezien. “Dat heb ik inmiddels doorgegeven aan mijn participatiecoach. Zij gaat kijken of ze me kan voorstellen aan enkele bedrijven.”

Politie

Elke, recruiter bij de Politie, heeft het druk aan haar stand. Er is heel wat interesse voor een baan bij de politie. “En we zijn op zoek naar veel mensen op zowat alle opleidingsniveaus”, vertelt ze. “Agenten, arrestantenbewakers, cybercrime specialisten en verkeerspersoneel bijvoorbeeld. Bovendien zijn er interne opleidingen. Ook mooi!” We werken hier graag aan mee. En wie interesse heeft, kijk eens opwww.kombijdepolitie.nl”, tipt ze tot slot nog.

Euregio

Niet alleen lokale banen, maar ook vacatures in de euregio worden gepromoot tijdens de Arbeidsmarkt. Op de stand van Grensinfo/Grensarbeid Maastricht bespreken adviseurs welke banen en mogelijkheden België en Duitsland bieden. Ze informeren over de wet- en regelgeving, maar maken ook optimaal gebruik van het netwerk van de partners in deze buurlanden. “Werkzoekenden die ik spreek geven vaak aan dat ze een baan zoeken binnen een straal van x kilometer rondom hun woonplaats. De landsgrenzen zijn hierbij minder leidend, zeker in Limburg”, vertelt adviseur Timo.

Direct contact

Wethouder Felix van Ballegooij van de gemeente Sittard-Geleen maakt graag tijd in zijn drukke agenda om even een kijkje te nemen op deze arbeidsmarkt. “Want via deze arbeidsmarkt kunnen we mensen uit onze regio op een perfecte manier in contact brengen met bedrijven en instanties die vacatures hebben. Het directe contact is een extra kans voor mensen op een baan.”