Helwig Timmerfabriek in Geleen is onlangs uitgeroepen tot de aantrekkelijkste werkgever van Limburg 2018. Een goede reden voor Felix van Ballegooij,  wethouder Sociale zaken en Leefbaar wonen van Sittard-Geleen, om samen met Richard van Eeden van het Werkgeverservicepunt (WSP) Westelijke Mijnstreek het bedrijf te bezoeken.

88 jaar geleden werd het bedrijf in Geleen opgericht door de opa van de huidige eigenaar, Wil Helwig. “Hiermee zijn wij de derde generatie Helwig die aan het roer staat van de timmerfabriek”, zegt hij trots, terwijl hij wijst naar de familiefoto’s aan de fotowand in de hal. Ook tijdens de rondleiding vertelt de eigenaar enthousiast over hun basisproduct: hout. Waar het vandaan komt, hoe het machinaal wordt verwerkt en wat er allemaal bij Helwig wordt gemaakt.

Durven en doen

Hier wordt duidelijk met veel passie en energie gewerkt. Dat stralen ook de medewerkers uit. Sommigen werken hier al tientallen jaren. Logisch! Wie wil nou weg bij een bedrijf dat zich de aantrekkelijkste werkgever van Limburg mag noemen? Maar hoe word je dat eigenlijk, aantrekkelijkste werkgever? Helwig: “Door vooral te durven, te doen en verbindingen te maken met de gemeente, onderwijs en sociale projecten zoals ‘Petje af’ en ‘Fortuna verbindt’. Op 18 april organiseren we bijvoorbeeld een paasdiner voor jongeren in de Westelijke Mijnstreek. De trainers en spelers van Fortuna zijn er gastheer.”

Samenwerking WSP

De samenwerking van Helwig met het Werkgeverservicepunt Westelijke Mijnstreek toont ook duidelijk aan dat het bedrijf zich maatschappelijk verantwoordelijk voelt. “Ik waardeer het dat ik slechts één aanspreekpunt heb voor heel Zuid-Limburg. Dit werkt prettig en is duidelijk”, legt Helwig uit. Inmiddels werken er zes medewerkers via het WSP Westelijke Mijnstreek, namelijk drie jongeren uit het doelgroep register en drie statushouders. “Zij worden gecoacht door bedrijfsleider Theo. Hij leert hen het vak aan. Als hun interne jobcoach kunnen ze ook voor andere zaken dagelijks bij hem terecht. Helwig: “Ik vind het belangrijk dat mijn werknemers zich prettig voelen op hun werkplek. Ben je gemotiveerd en wil je een vak leren, dan is er altijd wel een plekje.”

Sociaal hart

Wethouder Van Ballegooij is onder de indruk van het bedrijf. “Naast een bevlogenheid over zijn mooie producten, toont Wil Helwig zich ook bevlogen ten aanzien van het bieden van kansen aan statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een ondernemer met een sociaal hart! We mogen trots zijn op een bedrijf zoals Helwig in onze regio”, reageert de wethouder. Het bezoek eindigt met een quote van Helwig zelf: “Samen. De toekomst.” Een mooie uitspraak om de blijvende samenwerking tussen de gemeente Sittard-Geleen, het WSP en Helwig Timmerfabriek te benadrukken.

Meer lezen? Klik op nieuws voor meer artikelen.